Trifoiste, planta perena, inalta de 15-30 cm, avand in pamant un rizom lung, gros si ramificat. Frunzele apar in varful rizomului, sunt trifoliate, lung petiolate, avand o teaca ce inconjoara rizomul.
Florile sunt de culoare alb-roza asezate pe o codita lunga, caliciul si corola avand 5 diviziuni. Petalele prezinta pe fata interna numerosi peri alburii. Staminele au anterele rosii-violacee. Infloreste in lunile mai-iunie.
Creste prin locurii umede, mlastini, lunci din regiunea de campie si munte.
De la trifoiste se recolteaza frunzele cu sau fara petiol in perioada infloririi.Se va evita smulgerea frunzelor, deoarece rizomii ies cu usurinta din pamant ceea ce ar duce la distrugerea acestei plante.
Frunzele se usuca cat mai repede dupa recoltare. Uscarea se face in locuri aerisite. Pe cale artificiala se pot usca la o temperatura de 60-70 grade C. Din 5-6 kg de frunze proaspete se obtine 1 kg produs uscat.
Datorita unui principiu amar, ceaiul de trifoiste are proprietatea de a mari pofta de mancare.