Frag


Frag creste prin locuri insorite, cu tulpinile serpuind prin iarba, fragul isi ridica floricele albe printre frunzele trifoliate. Pe masura ce florile se trec, bobite mici, rosii, dulci-acrisoare si placut parfumate apar si te imbie sa le culegi.

Fructele sunt bogate in vitamina A, acid salicilic si saruri minerale. Consumate proaspete, ele sunt reconfortante pentru organism.
Medicina stiintifica le atribuie proprietatea de a elimina acidul uric din sange, fapt pentru care se recomanda folosirea lor in tratamentul gutei si a bolilor de rinichi.
Frunzele uscate - Folium Fragariae - contin tanin, un fenol (fragarina), flavone, putin ulei volatil, vitamina C, substante minerale, zahar. Sub forma de ceai (o lingurita-doua la o ceasca cu apa), frunzele se recomanda ca astringent in tratamentul diareei si ca diuretic in diferite boli de rinichi si basica udului.
Datorita fragarinei, ele au proprietati dezinfectante (bactericide).
In amestec cu frunzele de afin, zmeur si mur, frunzele de frag dau un ceai alimentar placut.
Frunzele de frag intra in compozitia ceaiului aromat, o bautura placuta, folosita in scop alimentar.
Infuzie: 
o linguriţă de frunze la 200 ml apă clocotită, din care se beau 2 ceaiuri pe zi.
Sucul: 
se pregăteşte din 200 g fructe spălate şi zvântate care se storc prin tifon, apoi se îndulcesc cu 5 g zahăr şi se consumă imediat.
Gelatină: 
250 g fructe proaspete, 20 g zahăr, 1.5 foi gelatină şi 75 ml apă. Se extrage sucul din fructe, iar resturile se fierb cu 50 ml apă se strecoară. În jumatate din lichidul fierbinte rezultat, se dizolvă gelatină muiată în apă rece, se amestecă bine, apoi se răstoarnă într-o formă umezită şi se dă la rece.