Cicoare (Chihorium intybus)


Cicoare este o planta usor adaptabila ce adevereste prezenta ei pretutindeni, in campie, prin pajisti, pe marginea drumurilor, si a cailor ferate, in poienele din padure, are multa nevoie de umeditate si luminozitate, prefera solrile cu textura mijlocie sau usoara, fertile, bogate in humus, profunde cu reactie neutra.

Creşte din luna mai până în luna octombie, începutul lunii noiembrie.
In scopuri medicinale pot fi utilizate partile aeriene, care se recolteaza in prima parte a perioadei de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cand tulpinile nu au intrat in faza de lignificare.
Pentru ca produsul sa fie de calitate superioara se taie si rozeta de frunze bazale.
Radacinile se recolteaza in septembrie-octombrie.
Boli in care se utilizeaza in furunculoza si acnee (sub forma de ceai, in asociatie cu radacina de brusture si iarba de trei frati patati).

&In angiocolite, deschinezii biliare, constipatii cronice, in alimentatie planta este cultivata pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietati gastrice.

Uz intern: angiocolita, colicistita, tuse, insuficienta cardiaca, seboree.

Uz extern: vindecarea rănilor şi tăieturilor.

Decoct - 2 lingurite de radacina maruntite în 200ml apa rece, se fierbe 5 minute, se bea caldut în 3 reprize, inainte de mesele principale.

O cura de 2 saptamini cu ceai de cicoare ajuta uimitor la cresterea secretiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales în cazul consumatorilor de alcool.