Calinul este un arbust stufos a carui inaltime ajunge pana la 4 m. Are scoarta la inceput neteda, de culoare verde-cenusie, care insa cu timpul devine cenusie si cu crapaturi.
Frunzele sunt oval-alungite, divizate in 3-5 lobi dintati pe margini, cu un petiol scurt, prevazut cu un jgheab, avand 2-4 glande rosietice vizibile.
Toamna frunzele se coloreaza in rosu, la fel ca si fructele.
Florile sunt de culoare alb-verzuie, formand o inflorescenta umbeliforma cu diametrul de 5-7 cm.
Infloreste in lunile mai-iunie.
Creste in padurile de la campie pana in cele din regiunea de munte.
De la calin se strange coaja de pe ramurile si tulpinile tinere.
Recoltarea se face primavara, in momentul cand seva incepe sa circule mai intens (aprile-mai).
Se fac taieturi inelare pe ramuri la distante de 15-25 cm.
Inelele se unesc intre ele printr-o taietura facuta in lungime. Cu varful cutitului se desprinde coaja de pe ramuri si tulpini.
Coaja de calin se usuca in straturi subtiri, in aer liber sau in uscatorii la temperatura de 40-45 grade C. Din 2-3 kg coaja proaspata se obtine 1 kg de produs uscat.
Coaja de calin se foloseste in industria de medicamente la prepararea unor extracte cu actiune calmanta si homeostatica. Intern: astringent, sedativ, antidismenoreic.