Maturicea

Maturicea este un arbust inalt pana la 150 cm, cu tulpina mult ramificata, avand ramuri subtiri, drepte, de culoare verde, alipite de tulpina si prevazute cu 5 muchii. Frunzele sunt alterne, scurt petiolate, divizate in 3 foliole. Cad la sfarsitul verii. Florile sunt asezate cate 1-2 la subsuara frunzelor.

Ele sunt de culoare galben-aurie si au forma unor fluturasi.
Fructul este o pastaie turtita, la inceput verde, apoi neagra, inconjurata pe margini cu peri. Infloreste in lunile mai-iunie.
Maturicea creste cultivata in parcuri si spontan pe coastele dealurilor.
Primavara, in lunile februarie-martie si toamna in octombrie-noiembrie se recolteaza de la maturice ramurile tinere, de culoare verde, perioada in care au cel mai ridicat continut in principii active (sparteina). In stare proaspata ramurile au miros de urzica, care dispare prin uscare.
Maturicea se usuca in straturi subtiri in poduri acoperite cu tabla sau in uscatorii, la o temperatura de 50-60 garade C. Din cca 2 kg ramuri proaspete se obtine 1 kg produs uscat.
Industria de medicamente extrage sparteina, medicament folosit in bolile de inima. Maturicea este toxica, si la terminarea lucrului cu ea se vor spala bine mainile.