Dud


Dud este un arbore înalt de aproximativ 15 m, cu frunze asimetric lobate şi fructe dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-roşiatice (Morus nigra). Îl întâlnim pe tot întinsul ţării în regiunile de câmpie şi dealuri joase.
În scopuri terapeutice se utilizează frunzele fără peţiol recoltate în mai şi iunie prin ciupire sau prin strângere, iar fructele mature proaspete.

Boli în care se utilizează: diaree, diabetul zaharat, gastrită, ulcerul gastric şi duodenal, în cazul afecţiunilor pulmonare, cât şi la angine, stomatite, afte.
Fructul bine copt se recomandă contra constipaţiei; fructele proaspete sub formă de sirop au efect laxativ şi usor diuretic.
Infuzie: o lingură de frunze tocate, opărite cu 250 ml de apă clocotită. Se bea în 3 reprize după mesele principale, iar pentru diabet nu se îndulceşte cu zahar, ci cu zaharină sau ciclamat de sodiu.
Sucul fructelor extras înainte de completa maturitate conţine 20-25 g acid citric la litru (se utilizează în sirop astringent pentru gargare contra anginelor, stomatitelor şi aftelor)