Cioranglavul


Cioranglavul este o planta inalta de 100-150cm, acoperita cu peri rari, de obicei neramificata. In pamant, are un rizom gros, lemnos, din care pornesc stoloni ce se intind orizontal. Din ei iau nastere atat tulpinile aeriene care formeaza tufe, cat si numeroase radacini.
Frunzele sunt formate din mai multe foliole, alungite, ovale, ascutite la varf, terminate intr-un mucron (varf in forma de ac).

Inflorescenta este formata din floricele mici asezate inghesuit (globuloasa) pe o codita scurta, nedepasind primele foliole ale frunzei. Florile sunt de culoare liliachie, avand forma unor fluturasi (papilonacee).
La maturitate ovarul se transforma intr-o pastaie lunga de cca 1 cm acoperita cu tepi.
Pastaile sunt asezate inghesuit, ramanand pe tulpina si iarna, caracter dupa care se recunoaste usor planta in momentul recoltarii radacinilor.
Infloreste in lunile iunie-iulie. Creste in regiunea de ses, prin locuri umede si pe marginea raurilor. De la cioranglav se recolteaza radacinile numai primavara si toamna.

Dupa scoaterea lor, se lasa cateva ore la aer, apoi se scutura de pamant. Radacinile curatate de pamant si de partile aeriene ale plantei, se taie in felii groase de 1-2 cm sau bucati neregulate pentru a usura uscarea lor.
Bucatile de radacina se intind la soare sau in uscatorii la o temperatura de 50-60 grade C. Din 3-4 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.
La prepararea solutiilor pentru stingatoarele de incendii, datorita spumei pe care o dau.