Anghinaria (Cynara Scolynmis.L.)


Anghinaria (Cynara Scolynmis.L.) infloreste din luna mai, sfarsitul lunii si pana la sfarsitul lunii septembrie. Denumiri populare: anghina, angina.
Se recolteaza intreaga planta, mai utilizate sunt frunzele cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm. Perioada de recoltare e din luna iunie pană în septembrie.

Bolile în care poate fi utilizată:
Are un spectru extrem de vast de acţiune, se utilizează în tratarea unor boli ca nefrite cronice, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipaţii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea ei se datorează conţinutului bogat de cinarină, oxidanţi, polifenoli, flavone, insulină, săruri de potasiu şi magneziu.
Aceste substanţe au o acţiune de excitare a secreţiei biliare, ajută la scăderea zaharului în sânge, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizează în cazul lipsei poftei de mâncare.
Infuzie:
2 lingurite cu virf de planta la cantitatea de 300 ml apa clocotita, se bea în inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora, inainte de principalele mese.